9 Temmuz 2017 Pazar

Yoğunlaştırılmış Süt


''Sweetened Condensed Milk'' diye bir tabir vardır sıkça karşılaştığımız. Yoğunlaştırılmış şekerli süt anlamına gelen bu ürün yurt dışında oldukça yaygın olmasına rağmen Türkiye'de henüz bulunmuyor. Hal böyle olunca evde nasıl yoğunlaştırılmış süt yapılır araştırmaları başlıyor. Ne gerek var buna diyenleri duyar gibiyim. Ancak puding, krema, dondurma... gibi pek çok ürün yapılırken tadın ve kıvamın tutmasını sağlayan önemli yardımcı unsurlardan biri kendileri. 

Pek çok sitede farklı farklı condensed milk tarifi mevcut. Ben sevgili İnci Abla nın tarifini denedim. Tarif oldukça basit. Tek dikkat etmeniz gereken nokta ''süt tozu'' yerine ''coffee mate'' denilen ürünü kullanmamanız. 


Yoğunlaştırılmış süt/ Sweetened Condensed Milk

-1+ 1/4 su bardağı (100 gr) süt tozu

-1 su bardağı (170 gr) toz şeker
-55 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
-1 çay bardağından 1 parmak eksik (80 ml) kaynar su

Tüm malzemeyi derin bir kapta birkaç dakika çırpın. Kremsi bir dokusu olması gerekiyor. Eğer pütürler kaldıysa el blenderı ile karıştırarak pütürleri düzeltebilirsiniz. (Mutfak teraziniz varsa malzemelerinizi net olarak bununla tartarak kullanın).

Elde ettiğiniz yoğunlaştırılmış sütü buzdolabında iki haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Dolapta katılaşacağı için kullanmadan önce oda sıcaklığına getirmeniz önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder